Támogatjuk az Amnesty International Magyarország kezdeményezését

2014. március 24.

Kilenc párt, köztük a SEM is elkötelezte magát a jogvédő szervezet választásokkal kapcsolatban megfogalmazott alapelvei mellett.

Az Amnesty International Magyarország a kampány kezdetekor levélben szólította fel az egyéni képviselőjelöltet állító jelölőszervezeteket, így a Sportos és Egészséges Magyarországért Pártot is, hogy kiemelten kezeljék az emberi jogok kérdését, és csatlakozzanak a jogvédő szervezet választási pontjaihoz. Ezek a következők:

  1. Biztosítják, hogy a választási kampány nélkülözi a bármely közösséggel szembeni gyűlöletre ösztönző beszédet.
  2. Biztosítják a gyűlölet-bűncselekmények megelőzését, illetve ha ezek mégis bekövetkeznek, akkor a hatékony nyomozást, és az elkövetőkkel szembeni tisztességes eljárást.
  3. Módosítást fogadnak el az Alaptörvényhez, hogy biztosítsák a család széleskörű értelmezését; és garantálják a nők hozzáférését a biztonságos és legális abortuszhoz.
  4. Hatályon kívül helyezik a hajléktalanság kriminalizációját lehetővé tevő jogszabályokat.
  5. Érvényre juttatják a létező szabályozást, és megelőzik a nőkkel szembeni erőszakot, a nemi erőszakot is beleértve.

A Sportos és Egészséges Magyarországért Párt eleget tett ennek a kérésnek, és elkötelezte magát a felsorolt alapelvek mellett. A kezdeményezéshez a SEM mellett a Kormányváltók Szövetségének pártjai (MSZP-EGYÜTT-DK-PM-MLP), valamint az LMP, a Szociáldemokraták és az ÚGP (Új Generációk Pártja) csatlakoztak.

Az Amnesty International Magyarország online elérhető választási térképe valamennyi induló nevét tartalmazza megyére és választási kerületre lebontva, pipával jelölve azokat, akik csatlakoztak a szervezet 5 pontjához. A térkép (http://amnesty.hu/valasztas) kereshető, és az újonnan csatlakozók folyamatosan megjelennek rajta.

Vissza a főoldalra »