SEM Sajtóközlemény

2015. július 07.

Egy egészségesebb ország jobban örül a hazai rendezésű olimpiának

A Sportos és Egészséges Magyarországért Párt történelmi léptékű lehetőségként tekint a 2024-es budapesti olimpia megrendezésére, amit meghatározott feltételek mellett támogat. Egy sportpárt nem utasíthat el eleve egy ilyen kezdeményezést, még akkor sem, ha annak megvalósítása komoly kockázatokkal jár. Kockázatvállalás nélkül ugyanis nincs siker, fontos azonban, hogy ennek mértéke az ésszerűség határain belül maradjon.

A NOB gazdaságos olimpia koncepciója Budapest számára is elérhető közelségbe hozta az ötkarikás játékok megszervezését. A feladat azonban így is hatalmas, és a főváros mellett az országra is óriási terheket ró, a közvélemény ennek megfelelően megosztott. Márpedig egy olimpia nem lehet sikeres, ha nincs mögötte széleskörű társadalmi támogatottság.

A Sportos és Egészséges Magyarországért Párt nem tud teljes mellszélességgel egy olyan rendezés mellé állni, amely csak az ország egyik felének szerezne örömet, korrupciós botrányoktól lenne hangos, és úgy emésztene fel jelentős költségvetési forrásokat, hogy közben még mindig nincs megoldás a magyar egészségügy egyre romló helyzetének több évtizedes problémájára. Nem látjuk megalapozottságát annak az elképzelésnek sem, hogy a kormány az olimpia rendezésének nyereségét kívánja az egészségügy fejlesztésére fordítani. Nem csak e nyereség bizonytalansága miatt, hanem azért is, mert nem ismertek olyan tervek, amelyek az addig tartó időszak szakmailag megalapozott egészségügyi fejlesztéséről szólnának.

A fentiekből kiindulva a párt javasolja, hogy a főváros és az állam által a budapesti olimpia megrendezésére költött forintok azonos összegben a magyar egészségügy területén is jelenjenek meg plusz forrásként. Itt a lehetőség, hogy a kormány jóvátegye azt a hibát, amit a túlzott mértékű stadionépítési program finanszírozásával vétett. Ezzel az intézkedéssel ugyanis bebizonyíthatná, hogy egy stadion nem ér többet, mint egy kórház, és az emberek egészsége legalább olyan fontos a számára, mint a hosszú évek óta vegetáló magyar labdarúgás.

Ha érezhetően javulna az egészségügyi ellátás színvonala, ha csökkennének a kórházi várólisták, ha megállna az orvosok és a szakdolgozók tömeges elvándorlása, azoknak a támogatása is elnyerhető lenne, akik hazánk jelenlegi problémáira hivatkozva ellenségesen állnak a rendezés szándékához.
Az egészségügy megemelt szintű támogatása a 2024-ig tartó időszakban egyúttal azt is jelezné, hogy az ország az anyagi forrásokat illetően felkészült a rendezésre. Az ugyanis semmiképpen sem elfogadható, hogy az olimpia miatt minden egyéb, ahhoz közvetlenül nem kapcsolódó fejlesztés és beruházás háttérbe szoruljon közel egy évtizedre.

Abban bízunk, hogy 2024-ben egy egészségesebb országban mindenki saját sikereként fogja megélni az ötkarikás játékok megrendezését.

További információ:

Kovács András
elnök
elnok@sem2018.hu

Vissza a főoldalra »